Je eigen website is VAN JOU. Jij bepaalt wat daar op staat, wat voor berichten je plaatst, hoe diep je op bepaalde onderwerpen wilt ingaan. Je kunt er niet gecensureerd worden (Nog niet, voor zover ik weet…) en je berichten kunnen niet verwijderd of aangepast worden. Hoe lang of kort of uitgesproken je berichten ook zijn. Je kunt monitoren wie ongeveer je website bezoeken, en je kunt mensen verleiden om een e-mailadres achter te laten. Dus maak van je eigen website de thuisbasis van je (online) marketing. Al je foto’s op Insta en verhalen op Facebook hebben allemaal als doel om mensen naar je website te krijgen.
Heb je je al eens afgevraagd op welke kanalen waar je doelgroep zit? Misschien Twitter je heel fanatiek, maar zijn je patiënten daar dan ook? Of ben je heel actief op Facebook, maar liket alleen Tante Debora je berichten altijd?
Tijd om daar eens wat aan te doen. Of nog beter: heb je een aantal voorbeeldpersonages? Ken je mensen die in je doelgroep vallen? Vraag het ze eens. Niets zo waardevol als informatie:)
Wat deel je?
Jij kent die mensen ook hè, die alles menen te moeten delen. Wat ze gegeten hebben, wat ze aan het kijken zijn, waar ze aan denken, wat ze gedroomd hebben… Zucht. Overkill is makkelijk. Natuurlijk moet je berichten delen om je doelgroep te betrekken. Door dagelijks iets te delen, zullen veel kanalen je ook vaker laten zien bij mensen die eerder interesse getoond hebben. Maar dan moet je ook wel wat te melden hebben. Kleine updates, inzichten, lessen die je leert, maar houd het wel luchtig. Mijlpalen, hoe groot of klein ook. Heb je een blog geschreven voor je site?? Deel dat!!! Of om preciezer te zijn, deel een samenvatting, of eerste alinea. Laat geïnteresseerden via een link verder lezen op je eigen website. Dat is sowieso Slimmer OnlineRegel 1: maak het mensen zo makkelijk mogelijk om naar je website te komen. Maak altijd een link naar je blog, plaats links op je websites naar de plaatsen waar je je klanten wilt hebben. Als je in een tekst praat over je contactfomulier, maak daar dan meteen een linkje van. Kleine moeite, groot plezier. Als het meer is dan een kleine moeite heb je misschien de verkeerde software;)
Zeer weledelgeleerde mevrouw/heer klant…
Net als bij bloggen geldt dat je op Social Media dezelfde toon aanhoudt als je in real life zou spreken tegen je klanten. Gewoon; niet neerbuigend, geen lastige taal, niet hoogdravend. Tenzij je klanten dat van je verwachten, hoewel ik me daar zo snel even geen voorstelling bij kan maken.

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan
Ja, we hebben het allemaal druk. Hoop ik tenminste. Ik wens jullie allemaal toe dat je hard voor/met je klanten bezig bent;) Social Media zijn leuk en nuttig, maar leggen wel weer een extra druk op je schema. Tussen alle opdrachten en klantvragen door willen LinkedIn, Twitter, Facebook, Insta, Snapchat, Pinterest, YouTube, en hun vrienden ook aandacht. Denk dan eens na over een programma om je daarbij te helpen. Een aantal bekende opties zijn Hootsuite, Sendible, Coosto, of Agorapulse. En er zijn er zat meer. Daarmee kun je op één dashboard meer of al je social kanalen monitoren. Wie praat er over je? Ben je ergens getagged? Dat is mooi! Mensen kunnen beter van je praten dan van je eten, zei mijn oma altijd;) Speel er snel en makkelijk op in!
Nog een voordeel van zo’n dashboard is dat je berichten kunt klaarzetten, en later delen. Verwacht je een aantal opdrachten, heb je een vakantie of gewoon me-time gepland staan? Werk vooruit. Laat je berichten inplannen. En volgens mij hebben een paar van die systemen zelfs de mogelijkheid om automatisch berichten te liken waarin je getagged wordt. Ik zou wel aanraden om eerst te kijken en goed controleren of dat werkt zoals je wilt. Straks komt je naam of tag ineens voor in een tv-serie of in een social hype, en zit dat systeem alles zomaar te liken:) Maar als je een tijdje hebt kunnen zien dat het werkt, lig je toch wat rustiger op dat strand als je weet dat je software intussen het fort bewaakt.