Sommige van die overzichten zijn vooral amusant. Bijvoorbeeld dit lijstje van Instagramfouten, van Falcon. Maar de meeste mensen die ik ken, zullen toch wel weten dat je klanten niet moet beledigen. En dat als je een actie belooft, je ook moet zorgen dat je die kunt waarmaken, anders werkt hij averechts.
Er duiken ook veel nuttige inzichten op. Falcon meldt onder andere dat Googles ranking voor een groot gedeelte gebaseerd is op je reviews. Dus wordt het extra belangrijk om je klanten blij te maken en goede reviews te verzamelen. Hootsuite meldt een aantal trends, waarvan dit mijn persoonlijke top drie is.
Bedrijven zoeken naar een balans tussen publieke en persoonlijke interactie.
Denk maar aan bedrijven die je zelf als klant als prettig ervaart. Dat zijn de bedrijven waar je makkelijk met vragen terecht kunt, prettig geholpen wordt, en als mens gezien wordt. Niet alleen maar zenden en je commerciële boodschap uiten, maar ook het gesprek aangaan met volgers, fans, klanten. Eigenlijk niet zo’n nieuw inzicht, maar meer een reminder dat er werk aan de winkel is misschien
De andere kant van deze balans is overigens, dat bedrijven het nuanceverschil tussen publiek en privé ook ‘moeten’ respecteren. Whatsapp bijvoorbeeld wordt vooral gebruikt voor persoonlijke interactie. Een klantenservice kunnen appen of messengen is geweldig. Vooral wanneer ze snel en vriendelijk reageren. Maar reclame op Whatsapp zouden velen van ons als een inbreuk op onze privacy beschouwen. Ook al is ons telefoonnummer in feite publiek, toch ervaren we whatsapp als een veilige privé omgeving. Dus zoek de balans daarin op, gebruik dergelijke platforms om een meerwaarde aan je klant te bieden, of anders misschien beter niet.
TikTok heeft de online wereld in roering gebracht.
Voor degenen die het nog niet kennen, het is nieuw social media platform, dat in korte tijd heel veel gebruikers heeft verworven. Je kunt er korte filmpjes maken en delen, met kant-en-klare muziekjes of eigen geluisdopnames eronder. Een vrij logische ontwikkeling nu iedereen met een mobiele camera op zak loopt.
Je vindt er bijvoorbeeld goochel- of visuele of trucjes, gymnastische of creatieve kunsten of mensen die grappen met elkaar uithalen. Wat vooral indrukwekkend is, is hoe snel ze analyseren wat je leuk vindt, en dan passende filmpjes tonen. Betekent dat dat je als bedrijf meteen filmpjes moet gaan produceren en TikTok onveilig gaan maken? Nou, als je daarmee je doelgroep aanspreekt moet je dat natuurlijk vooral doen. Als jij bijvoorbeeld eeeh… een nieuw soort dansoutfit hebt bedacht, is het supergaaf om filmpjes te laten delen van mensen die grappige dansjes doen in die kleren. Of nog logischer, als je een dansschool hebt of fitnessstudio. Maar het is wel slim om er een oogje te houden op ‘wat werkt’. Waar kijken mensen naar? TikTok is vooral laagdrempelig (want korte filmpjes) en fun.
Werkgevers, werknemers & Social Media.
In het huidige online tijdperk, waarin iedereen online kan spuien wat hij of zij wil, worden we overstelpt met populisme, uiteenlopende meningen en tegenstrijdige informatie. Mensen verliezen vertrouwen in overheden, religies of ‘de gevestigde orde’. Eén van de partijen waar ze veelal nog wél achter staan, is hun werkgever. Daarom is het aan slimme werkgevers om in waardevolle relaties met hun mensen en de wereld te investeren.
Hootsuite spreekt over ‘making things better, not just making better things’.
De positieve keerzijde daarvan is dat als je met die werknemers aan de slag gaat in een employer advocacy program, zij veel meer diepgang aan de boodschap van hun werkgever kunnen geven. Want zeg nou zelf, wie geloof je eerder: iemand die voor een bedrijf werkt, of ‘Wij van WC-eend’?