Natuurlijk kon een vervolg niet uitblijven na mijn laatste ontboezeming. Want, nu je weet hoeveel keuze er is als het om lettertypes gaat, hoe zoek je dan de beste uit voor je website? Ik deel graag een aantal tips met je!
- Gebruik niet teveel verschillende lettertypes; wees consequent. Als je op de ene pagina een titel in een bepaald lettertype schrijft, doe dat dan op elke pagina hetzelfde, tenzij je daar een goede reden voor hebt. Ik gebruik graag een set van twee of drie verschillende lettertypes. Eén voor de titels, éen voor de content of body en eventueel één extra als nadruk. Voor de inhoud of content, gebruik ik het liefst een ‘zacht’ lettertype zonder schreven, en met overal even dikke lijnen. Het font voor de titels mag best uitgesproken zijn. Maar:
- De belangrijkste regel is: leesbaarheid is het belangrijkst!
- Combineer je lettertypes slim. Als je bijvoorbeeld een heel erg hoekig font kiest voor de titels, gebruik dan geen heel rond lettertype voor de teksten.
- Als je een logo hebt met je bedrijfsnaam erin, zeker wanneer dat een uitgesproken font is, gebruik dat lettertype dan verder met mate, anders verliest het zijn kracht.
- Denk ook na over de kleuren. Een volledig zwarte tekst op witte achtergrond kan best hard overkomen. Een iets lichtere kleur tekst met een zachte achtergrondkleur is wat zachter voor de ogen. Of doe het helemaal andersom, een (net-niet)zwarte achtergrond met een (net-niet)witte tekst. Kleuren gebruiken kan natuurlijk ook, als je maar zorgt voor voldoende (niet teveel en niet te weinig) contrast.
- Houd bij het kiezen van je lettertypes je doelgroep in gedachten. Als je bijvoorbeeld een bouwbedrijf hebt, zou ik niet zo snel kiezen voor een meisjesachtig lettertype met veel krullen. Terwijl dat best kan als je webshop hebt met haaraccessoires.
- Maak visueel de hiërarchie in je teksten duidelijk. Maak de belangrijkste titel op je pagina (H1) bijvoorbeeld groter en dikker, en de daaropvolgende titels (H2, H3, etc.) steeds iets kleine en/of dunner.
- Lijnhoogte: de afstand tussen verschillende regels tekst is ook heel belangrijk voor de leesbaarheid en beeldvorming. Door die afstand te vergroten leg je meer nadruk op de tekst. Maar zorg wel dat het prettig blijft om te lezen.
- Je kunt ook spelen met de letterafstand, ookwel kerning, of letterspatiëring genoemd. Door die te vergroten kun je teksten meer benadrukken.
- Kapitalen: bedenk voor jezelf wanneer je wel en niet teksten in kapitalen (hoofdletters, uppercase) schrijft. Je kunt bijvoorbeeld de H1 altijd volledig in hoofdletters schrijven, en de rest met alleen 1 hoofdletter.
- De uitlijning van je tekst is ook heel belangrijk. Laat je je tekst links of rechts uitlijnen, gecentreerd of uitgevuld (justified)? Ik gebruik voor de afwisseling ook wel eens linkse en rechtse uitlijningen onder elkaar. Maar voor mobiele weergave centreer ik de tekst het liefst. Dit hangt natuurlijk wel nauw samen met de rest van het ontwerp.