Selecteer een pagina
Let’s talk Favicons
Je ziet ze ongemerkt heel vaak, hoewel je er niet vaak bij stilstaat. Persoonlijk ben ik dol op ze en zijn ze heel belangrijk voor me. En dan heb ik het dus over Favicons. Wist je al dat ze zo heten?… Ik vertel graag waarom ik er zo dol op ben, hopelijk heb jij er ook wat aan.

door

25-08-20

Een favicon, ook wel urlicon of pagina-icoon genoemd, is dat kleine icoontje bij de naam van een website in je browser. Doorgaans staat er het logo van het betreffende bedrijf of een beperkte versie ervan.

Reden 1:

Als je meerdere tabbladen open hebt staan, helpen ze me om snel te zien welk tabblad ik nu wil hebben. Want ik heb doorgaans veel tabbladen open staan! Als ik een website opbouw, is de favicon dan ook één van de eerste dingen die ik instel.

Reden 2:

Een ander voordeel van goede favicon: mijn favorietenwerkbalk. Omdat ik aan de favicon kan zien welke website het is, hoef ik de naam bij de favorieten niet op te slaan. Zo kan ik dus veel meer favorieten opslaan;)

Hier zie je dat bij die 9e favoriet wel letters staan voor de herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Hier zie je dat bij die 9e favoriet toch letters staan, voor mijn herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Reden 3:

Weet je dat je websites ook als favoriet kunt opslaan op het beginscherm van je mobiel? Handig, heb je ook op je telefoon je favo websites snel bij de hand. Op een iPhone moet je hiervoor Safari gebruiken. Op een Android kan het met Chrome. En als je dit doet, gebruikt je telefoon dus de favicon van de website als knop.

Hier zie je dat bij die 9e favoriet wel letters staan voor de herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Het enige waar je even op moet letten is dat niet iedereen dezelfde beeldscherminstellingen heeft. De incognitobrowser van Chrome bijvoorbeeld is donker. Zorg ervoor dat het icoon dat je kiest ook op een donkere achtergrond goed zichtbaar blijft!

Al met al is het een vrij kleine moeite om een goede favicon in te stellen, en hij is fijn voor je bezoekers. Dus kijk meteen even of je nog blij bent met jouw favicon?:)

Jaja, en hoe dan?

Je kunt je favicon heel eenvoudig instellen, het is echt maar een twee minuten werk. Zorg om te beginnen dat je je afbeelding bij de hand hebt. Voor de herkenbaarheid raad ik altijd aan om je logo of een deel daarvan te gebruiken. Maar je zou zelfs een foto kunnen gebruiken als je wilt. Zorg dat die afbeelding vierkant uitgesneden is, en niet al te groot. Zo’n 300 bij 300 pixels is perfect. Ready? Set… Go!

  • Log in in WordPress.
  • Upload de afbeelding in je mediabibliotheek.
  • Dan ga je links in het dashboard met je muis naar Weergave, en klikt dan op de optie Customizer. (Of als je WordPress op Engels staat, Appearance – customize.) 
  • In het menu dat nu opent, klik je eerst op Algemene instellingen, dan op site Identiteit. (Of General Settings – Site Identity)
  • Klik onderin op wijzig afbeelding. Kies je plaatje en kik op selecteren/select.
  • Je ziet meteen je aanpassing. Als je er blij mee bent, klik je op Publiceren / publish.

Dast is alles! Viel best mee, toch?:)

Deel dit bericht via...

Lees meer: