Selecteer een pagina

Let’s talk Favicons

door

25-08-20

Je ziet ze ongemerkt heel vaak, hoewel je er niet vaak bij stilstaat. Persoonlijk ben ik dol op ze en zijn ze heel belangrijk voor me. En dan heb ik het dus over Favicons. Wist je al dat ze zo heten?… Ik vertel graag waarom ik er zo dol op ben, hopelijk heb jij er ook wat aan.

Een favicon, ook wel urlicon of pagina-icoon genoemd, is dat kleine icoontje bij de naam van een website in je browser. Doorgaans staat er het logo van het betreffende bedrijf of een beperkte versie ervan.

Reden 1:

Als je meerdere tabbladen open hebt staan, helpen ze me om snel te zien welk tabblad ik nu wil hebben. Want ik heb doorgaans veel tabbladen open staan! 😅 Als ik een website opbouw, is de favicon dan ook één van de eerste dingen die ik instel.

Reden 2:

Een ander voordeel van goede favicon: mijn favorietenwerkbalk. Omdat ik aan de favicon kan zien welke website het is, hoef ik de naam bij de favorieten niet op te slaan. Zo kan ik dus veel meer favorieten opslaan😎

Hier zie je dat bij die 9e favoriet wel letters staan voor de herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Hier zie je dat bij die 9e favoriet toch letters staan, voor mijn herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Reden 3:

Weet je dat je websites ook als favoriet kunt opslaan op het beginscherm van je mobiel? Handig, heb je ook op je telefoon je favo websites snel bij de hand. Op een iPhone moet je hiervoor Safari gebruiken. Op een Android kan het met Chrome. En als je dit doet, gebruikt je telefoon dus de favicon van de website als knop.

Hier zie je dat bij die 9e favoriet wel letters staan voor de herkenning, omdat die website geen favicon heeft.

Het enige waar je even op moet letten is dat niet iedereen dezelfde beeldscherminstellingen heeft. De incognitobrowser van Chrome bijvoorbeeld is donker. Het icoon dat je kiest ook op een donkere achtergrond goed zichtbaar blijft.

Al met al is het een vrij kleine moeite om een goede favicon in te stellen, en hij is fijn voor je bezoekers. Dus kijk meteen even of je nog blij bent met jouw favicon?😉

Lees meer: