Selecteer een pagina
How to: Foto’s optimaliseren
Natuurlijk wil je je ranking verbeteren en hoger in Google komen. Mooie en relevante foto’s of afbeeldingen zijn ten eerste fijn voor je bezoeker maar kunnen ook bijdragen aan je Google ranking. Maar hoe dan?

door

12-02-20

Google schotelt zijn gebruikers graag handige, bruikbare en relevante websites voor. Afbeeldingen op zo’n pagina zijn fijn voor de gebruikers, dus geeft Google daar ‘punten’ voor. Maar Google heeft niet echt ogen om je foto’s te bekijken. Daarom moet je hem vertellen wat er op het plaatje te zien is.

Dat doe je door een duidelijke, omschrijvende afbeeldingsnaam te gebruiken, en een duidelijke alt-tekst. Eigenlijk is het daarom slim om plaatjes die je voor je website wilt gebruiken, al van tevoren een beschrijvende naam te geven. Als je ze dan uploadt, voeg je je alternatieve tekst toe, en klaar.

Het is een goede gewoonte je dit vanaf het begin goed aan te wennen. Maar in de praktijk houden mensen hier niet altijd rekening mee bij maken of invullen van een website. Het is natuurlijk ook wel zo makkelijk om afbeelding of foto’s direct met de oorspronkelijke bestandsnaam te uploaden. “Maar DCF_5677.jpg” of “4678_567829875_23457.jfif” zegt Google niets. En je kunt dan vak wel de titel van de afbeelding aanpassen, maar de officiele bestandsnaam, en dus de url-aanduiding, niet.

 

Dus, wat nu te doen? Nou, gewoon al je foto’s verwijderen van je website (of eerst downloaden als je de originelen niet meer hebt), de bestandsnamen wijzigen, alles weer uploaden en invoegen op je website.

….

Geintje! Dat zou zo maar een paar uur werk kunnen zijn. Daar pas ik voor. Het is een optie, maar het kan ook anders.

Als je de plug-in ‘media file renamer’ installeert, kun je ze daar makkelijk hernoemen, zonder opnieuw te uploaden.

Yordi Meow heeft zelf uitgebreide tutorials gemaakt, je kunt er meer mee, zeker met de Pro (betaalde) versie. Maar hier even in het kort hoe je hem makkelijk kunt gebruiken.

  1. Installeer en activeer de plugin
  2. Ga naar je mediabibliotheek en open een afbeelding. Het handigst is gewoon de meest recente.
  3. Vul rechts de titel en alternatieve tekst in.
  4. Daarna kun je met de knoppen rechtsboven meteen bladeren naar de volgende afbeelding die je wilt aanpassen als je ze ‘allemaal’ zou willen doen.
  5. Daarna ga je naar media – rename, en klik op de knop ‘Rename all’. Dan past de plugin ook de bestandnaam van de foto’s aan naar wat je in de titel hebt ingevuld.

Let op: Meow adviseert ten eerste om eerst een backup van je database te maken. Klinkt erg zinnig. En: Je past hierdoor het adres van de foto aan. Dus als jij, of andere sites, linken naar die foto, zal die link het niet meer doen. (Daar zijn ook wel weer allemaal oplossingen voor, maar dat is flink technisch.)

Ohja, en nu we het toch over plaatjes hebben, zorg dan ook dat je ze niet te groot uploadt. Dat helpt ook weer.

Deel dit bericht via...

Lees meer: