Natuurlijk hangt het ook af van je situatie. Als je net begint met social media, en je hebt nog geen grote groep klanten, kost het moeite om veel volgers te krijgen. Tenzij je een cartoontekenaar bent of al een beetje beroemd aan het worden in je business. Als je bijvoorbeeld wel al langer met Facebook werkt, en je nu ook met Instagram gaat beginnen, kun je natuurlijk je Facebookvolgers oproepen om je ook op Instagram te gaan volgen. Vraag of ze je posts willen delen, verloot een prijs als je 100 of 1000 volgers hebt, en je hebt al een stevig begin.
Maar als je met beide net begint en nog niet zo’n groot online netwerk hebt, zal het je echt meer moeite kosten. Er zijn een aantal manieren, die in combinatie met elkaar resultaat gaan opleveren. Die leg ik je hier graag uit. Maar helaas zijn er geen shortcuts, het hangt echt af van wat je er voor doet.
Berichten posten
Ja, natuurlijk begint alles met het plaatsen van je berichten. Let daarbij op dat je een goede mix van je berichten maakt. Af en toe een bericht over je producten, waarom jij of jouw bedrijf zo geweldig is. Maar niet te vaak. Als je alleen maar telkens berichten post met een tekst in de vorm van “kom bij … voor de beste…” bijvoorbeeld, lezen mensen je berichten niet eens meer, en stop je een heleboel moeite in niets. Vraag jezelf af wat je publiek interessant kan vinden. Deel dingen die grappig zijn, die interessant en/of leerzaam zijn. Deel ook nieuws uit jouw industrie, zodat mensen kunnen zien dat je weet wat je doet. Het toverwoord is relevantie! Wil je publiek het lezen? Plaats het!
Hashtags
Een hashtag is een manier om je bereik te vergroten, dus door meer mensen gevonden te worden op social. Als je een bericht plaatst op een netwerk, wordt dat gezien door iedereen die jou volgt. Voeg daarom hashtags toe. Gebruik hashtags die je product omschrijven en van toepassing zijn op je bericht. Als ik een post zou plaatsen over dit blog, gebruik ik bijvoorbeeld #instagramtips en #socialmediatips. Dan wordt mijn post ook gevonden door iedereen die zou zoeken naar #instagramtips, of die #instagramtips volgen. Ook als die mensen mij nog niet volgen. En met een beetje geluk bekijken die mensen je post, klikken ze naar je profiel om te zien wat je verder te melden hebt, en gaan ze je volgen omdat ze leuk of interessant vinden wat je deelt.
Taggen
Op de meeste sociale kanalen kun je andere gebruikers of profielen taggen. Zij krijgen daar dan ook meteen melding van, en kunnen op die manier je bericht snel zien en misschien zelfs delen. Op die manier kunnen de mensen die die ander volgen, jouw bericht ook zien. Maar doe het wel altijd met beleid! Doe het alleen wanneer zij ook begrijpen waarom je ze tagt, of wanneer je hen noemt met een goede reden. Als je willekeurige mensen met veel volgers gaat zitten taggen, is dat gewoon spam.
Tip: Je kunt iemand trouwens ook taggen om ze credit te geven voor bijvoorbeeld het gebruik van een foto of wanneer je een bericht over een bedrijf post.
Interactie
De hele clou van social media is, jaja, het sociale aspect. Het gaat dus niet alleen om heel veel berichten de wereld in spuien en hopen dat mensen ze leuk vinden, maar vooral ook, ga het gesprek aan met anderen. Als mensen je taggen (dat is gratis reclame voor jou!) like dat dan zo snel mogelijk! Volg je eigen hashtags, en reageer op dingen die andere mensen posten die aan jouw product gerelateerd zijn. Geef iemand een compliment of een tip. Wees er voorzichtig mee. Is jouw bedrijf een trouwlocatie? Je zou in theorie aan iedereen die post dat ze ten huwelijk gevraagd zijn, kunnen antwoorden dat je graag voor ze klaarstaat. Maar op die manier alleen maar commercieel posten waardeert niemand.
Roep ook mensen op tot interactie in je posts. Stel ze een vraag, daag ze uit voor een challenge, deel een quiz of een poll. Veel mensen vinden het leuk om een gesprek aan te gaan. En natuurlijk reageer je dan ook snel op alle antwoorden en doe je daar wat mee. Vraag bijvoorbeeld eens aan je volgers wat voor recept ze graag van je willen horen of wat voor onderwerp ze graag willen zien in een blog, en doe dat dan ook.
#metenisweten
Bekijk regelmatig je statistieken: welke berichten bereiken de meeste mensen of views? Dat zijn dus de dingen die mensen graag zien. Deel dus meer van dat soort berichten. Houd het wel afwisselend en vooral relevant! Foto’s van puppies doen het bijvoorbeeld goed, maar er moet wel een reden zijn om ze te plaatsen.
Winacties
Winacties kunnen heel nuttig zijn om meer volgers te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om je bericht te liken en/of te delen of om zelf een bericht te plaatsen en jou te taggen of een speciale hashtag te gebruiken. Verloot bijvoorbeeld een kortingsbon of een gratis coaching of artikel onder al je volgers als je 100 of 1000 volgers bereikt. (Daarvoor moet je je wel aan een aantal regels houden, anders loop je de kans dat je geblokkeerd wordt door de social kanalen. Ik zal daar binnenkort uitgebreider op in gaan, want die regels zijn nog best lastig als je het helemaal netjes wilt doen.)
Kom je belofte na! Zorg ook echt dat die prijs naar een eerlijke winnaar gaat. Er is niets zo schadelijk voor je imago als een winactie waarvan even later uitlekt dat de prijs naar een vriendin of werknemer is gegaan. Houd rekening met de mogelijkheid dat je bericht viraal kan gaan, en zorg dat je actie ook dan stand kan houden.
En probeer ook te kijken naar wat realistisch is. Is het realistisch om een dinerbon te verloten bij 1000 volgers als je er nu 8 hebt? Als je nog weinig volgers hebt, zijn er dan uberhaupt mensen die je actie zien?…
Adverteren
En last but not least: als het je echt niet snel genoeg gaat, kun je overwegen om te adverteren. Als je bijvoorbeeld een bericht hebt dat door veel mensen gezien of gewaardeerd wordt, zou je wat geld kunnen investeren om dat bericht bij meer mensen onder de aandacht te brengen. De mogelijkheden en kosten verschillen per social kanaal Als je een of een paar interessante posts hebt kan het een goed idee zijn.
Dus…. Manieren genoeg. Kijk vooral naar wat bij jou en je bedrijf past. Wees niet bang om iets uit te proberen, zo lang je maar altijd je beloftes houdt. Wil je een keer overleggen of wat persoonlijke tips hebben? Neem vooral contact met me op!