Selecteer een pagina
Hoe begin je aan een website?
Ja, dat is me nogal een vraag hé? Natuurlijk zijn er diverse services en bedrijven waar je zelf je eigen website kunt maken. Dat is waarschijnlijk voordeliger dan hem voor je te laten ontwikkelen. Als je niet zo handig bent, of er gewoon geen zin in hebt, helpen Michael en ik je natuurlijk heel graag. Vandaag wil ik je vast een aantal vragen meegeven voor als je aan een website begint.

door

2-03-21

Als ik kijk naar de kennismakingen die ik recent heb gehad met potentiële nieuwe klanten, kan ik in ieder geval concluderen dat het helpt als je goed weet wat je wilt. Er vallen natuurlijk hele boeken te schrijven over hoe je een website opbouwt en bijhoudt, en misschien doe ik dat ook nog we eens:) In dit artikel stel ik je vooral vragen, waarmee je kunt nadenken over wat jij wilt. Dat geeft jou hopelijk wat richting, en het is heel handig als je straks aan de slag gaat met bouwen, of in gesprek met een webdeveloper.

Doel en doelgroep

Een heel belangrijk punt: wat wil je bereiken? Wie is je doelgroep, en waar wordt die doelgroep blij van? Wat is het doel van je bedrijf, en welke rol speelt de website daarin? Wil je producten verkopen, of wil je puur dat mensen je kunnen vinden en contact opnemen? Dit moet je heel concreet voor ogen hebben, zodat je je klant daar naartoe kunt leiden.

Uiterlijk

Het uiterlijk van je website is een geheel van verschillende factoren. Je logo, kleuren, lettertypes, beelden, en wat ik stylingelementen noem. Als je al een volledige huisstijl voor je bedrijf hebt bijvoorbeeld, hoef je over de website wat minder na te denken. Maar zeker vaak hebben beginnende ondernemers die nog niet. Wat voor soort kleuren vind je fijn? Wat voor styling spreekt je aan op een website?

Sitemap en content

Welke pagina’s wil je hebben, en wat is het doel  van elke pagina? Wil je een over-ons pagina? Een blog? Aparte pagina’s voor verschillende doelgroepen? Ik kan iedereen aanbevelen om te beginnen met een lijstje van pagina’s en dan stap voor stap te bedenken wat je op de pagina’s wilt vertellen of laten zien, en nog belangrijker: wat je wilt dat de klant op die pagina doet. Een pagina erbij of eraf kan altijd nog, maar het geeft je alvast structuur.

Functionaliteit

Wat voor ’technische snufjes’ wil je op je website? Wil je een shop om producten te verkopen? Wil je online trainingen aanbieden? Wil je e-mailnieuwsbrieven versturen, en wil je dat mensen zich  via je website kunnen aanmelden? Wil je reviews van vergelijkingssites tonen, of socialmediaberichten? Wil je een blog, een boekingssysteem, een agenda? Onderdelen inplannen om later te publiceren? Een koppeling met je administratieprograma? Contactformulieren? Een mogelijkheid om Zoom-meetings op  je website te doen? Whatsappen met je klanten? Meerdere talen? Een readingprogressbalk? Een koppeling die je shopproducten op Marktplaats zet? Over dit onderwerp kan ik uren doorpraten, en jij waarschijnlijk uren nadenken. Maar houd voor ogen wat je doel is. Bedenk wat daaraan bijdraagt, en wat minder:)

UX

Waar je misschien niet van tevoren bij stilstaat, maar wat wel belangrijk is, is de gebruiksvriendelijkheid van je site. Daarom is dat doel ook zo  belangrijk: hoe leid je je klant opeen logische manier naar de plek waar jij hem wilt hebben? Hoe vaak en waar moet iemand klikken, en wat gebeurt er als iemand op dat ene knopje klikt? Hoe maak je alles zo makkelijk en logisch mogelijk? Probeer om echt op de stoel van de klant te gaan zitten en loop die stappen eens door. Hoe zou jij als klant een website ervaren?

SEO – zoekmachineoptimalisatie

Ik heb het er al eerder over gehad: als je een website hebt wil je ook dat die gevonden wordt door je bezoekers want dat zijn hopelijk je nieuwe klanten! Bij het opbouwen van een website kun je een aantal technische dingen doen, en een aantal dingen aan de inhoud.

Voorbeelden

Als ik een website voor iemand mag maken, is het altijd heel fijn als de klant een aantal voorbeeldwebsites kan noemen. En wat spreekt hen dan zo aan aan die website? De styling? Het gebruiksgemak? Of staan daar juist dingen die je niet wilt? Hoe meer uitleg je kunt geven, hoe makkelijker het daarna wordt om dat in een ontwerp samen te vatten.

Verwachtingen

Last maar zeker niet least: wat verwacht je van je website, en wat wordt er van jou verwacht? Wie levert de teksten en beelden voor de website aan? Wanneer wil je dat je website live kan? Wat wil je straks zelf aan je website kunnen updaten en veranderen, en heb je daar instructies bij nodig? Wie houdt straks je winkel bij? Wie doet de inhoudelijke zoekmachineoptimalisatie? Wat voor inzicht wil je straks hebben in (het surfgedrag van) je bezoekers?

Waarschijnlijk heb je nu meer dan genoeg stof tot nadenken😅 Als je een keer wilt kennismaken en bespreken wat we voor je kunnen betekenen, neem dan vooral contact met me op!

Deel dit bericht via...

Lees meer: