Selecteer een pagina
Gevonden worden door Google
Als je je hebt uitgesloofd op een mooie website, met mooie foto’s en foutloze teksten, kun je dan achteroverleunen? Stromen de sales vanzelf binnen? Meestal niet, helaas. Als je meer bezoekers wilt, zul je aan de slag moeten. In dit artikel leg ik graag zo helder mogelijk uit hoe een zoekresultaat bepaald wordt, en wat je kunt doen om beter gevonden te worden.

door

12-02-20

Een veel voorkomende fout is dat er een website gemaakt wordt, maar dat daarbij te weinig aandacht besteed wordt aan de vindbaarheid. Als je genoeg klanten hebt of niet hoeft te groeien, laat het dan vooral zo;) Maar  Ik leg je hier graag de eerste basis uit, die je hopelijk meteen kunt toepassen.

Waar let Google op, en waarom?

We hebben het dus over SEO: Search Engine Optimization. Als mensen bij een zoekmachine zoals Google, Bing, Yahoo etc, iets intypen dat gerelateerd is aan jouw website, wil je graag dat Google jouw website laat zien. Het doel van Google en consorten is hun bezoekers blij maken met relevante zoekresultaten. Dat als iemand iets intypt, ze zo snel mogelijk op een website waar ze vinden wat ze zoeken. Een website die gebruiksvriendelijk is, er mooi uitziet, prettig leest, en nuttige, praktische of grappige informatie biedt. Hoe langer mensen daarna op die site blijven en doorklikken, hoe relevanter die website blijkbaar is. Zoekmachines veranderen hun techniek constant om  goede websites te kunnen onderscheiden.

Even tussen haakjes…

Heb je wel eens gezien dat als je iets zoekt in Google, de bovenste paar zoekresultaten vaak advertenties zijn? Dat zijn betaalde zoekresultaten. Daaronder staan een aantal andere zoekresultaten die niet betaald zijn maar gevonden door Google. Dat heet een organisch zoekresultaat. En daarvoor hoef je niet te betalen. Je ranking is je plaats in deze lijst met zoekresultaten.

Wat doen wij?

Als wij een website of webshop opleveren, regelen we vaak al een aantal technische zaken voor je. We passen verschillende technieken toe om te zorgen dat je pagina’s en afbeeldingen sneller laden.
Verder kunnen we je website aanmelden bij Google Analytics en Google Search Console. Op die platforms kun je onder andere bekijken hoe mensen op je website gekomen zijn, welke pagina’s ze bekijken en hoe lang, op welke links geklikt wordt bijvoorbeeld. Dat bevordert nog niet direct je ranking, maar geeft wél een nuttig inzicht in wat je klanten willen.

Wat kun je zelf doen?

Zoekwoorden vaststellen

Bedenk je eerst waarop je gevonden wilt worden. Ga daarbij niet uit van wat jij aanbiedt, maar wat je klanten zoeken. Doorgaans zoeken klanten niet zozeer naar wat jij biedt, maar een oplossing voor hun probleem. Dus verkoop jij zenmeditaties of bied jij een gefocuste geest? En hoe noemt je klant dat? Die zal misschien eerder zoeken op ‘omgaan met stress’. En ook belangrijk: waar wil je dat aanbieden? Is het handig als jij vanuit Rotterdam een klant in Groningen wilt gaan coachen? Vertaal je aanbod in termen waar een klant op zou zoeken. Houd in eerste instantie 1 tot maximaal 3 inhoudelijke trefwoorden aan waar je op gevonden wilt worden en eventueel een paar gerelateerde zoektermen en/of je locatie.

Content en blogs

In de koppen van pagina’s en in je teksten laat je die trefwoorden terugkomen. Doe dat wel natuurlijk, uiteindelijk moeten je teksten fijn om te lezen zijn. Dus prop niet je zinnen vol met je trefwoorden, maar gebruik af en toe een andere vervoeging of een synoniem. Dat doe je ten eerste voor je vindbaarheid. Maar je wilt ook dat mensen langer op je website blijven. Bied ze dus meer nuttige of interessante informatie, blogs, filmpjes etc. Maak het je bezoekers makkelijk door interne links te maken. Als je bijvoorbeeld een blog schrijft over een product of een groep producten, maak daar dan meteen een link van. Of verwijs naar een artikel of pagina met achtergrondinformatie.

Afbeeldingsnamen

De namen van afbeeldingen dragen ook bij aan je vindbaarheid. Zoekmachines kunnen de afbeelding natuurlijk niet echt bekijken, dus moet je vertellen wat erop te zien is. Het is daarom slim om afbeeldingen voor je ze uploadt naar je website, een toepasselijke naam te geven met daarin ook weer je trefwoorden, of varianten/synoniemen daarvan. Verder moeten die afbeeldingen scherp en duidelijk zijn.

Paginatitels en samenvattingen

Een ander handig hulpmiddel zijn plugins zoals de Yoast SEO WordPressplugin of SmartCrawl. Daarin vul je per pagina de naam en eerste samenvatting van je website in, zoals die door Google worden getoond aan bezoekers. Daarmee kun je aan mensen die jouw website zien in Google, vertellen hoe jij je onderscheidt en waarom ze zouden moeten klikken. Ook kun je de trefwoorden invullen die het meest van toepassing zijn op die website, en dat controleert de plugin hoe je je pagina nog verder kunt verbeteren.

 

Externe links

Als veel andere websites naar jouw website verwijzen, bied jij blijkbaar iets waardevols, is Googles redenatie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want omdat alles om relevantie draait, moeten het wel ook nuttige links zijn. Als jij bijvoorbeeld op de websites van leveranciers genoemd wordt als een aangesloten retailer, is dat een nuttige link voor de bezoekers. Als pagina’s die jouw klanten vaak bezoeken jouw producten aanbevelen, is dat geweldig. Deels kan dit dus groeien wanneer je naamsbekendheid maakt, deels kun je ook contact maken met mensen in je vakgroep en netwerk. Verzamelpagina’s met links in diverse uiteenlopende categorieën dragen niet zoveel bij.

Reviews

Tegenwoordig kijken zoekmachines ook naar reviews op social media bijvoorbeeld. Meer en betere reviews hebben een positief effect op je score. Het is dus slim zoveel mogelijk (liefst tevreden) klanten te vragen reviews achter te laten. Dat kan bijvoorbeeld via af en toe een oproep op social media, of door een mail een tijdje na een aankoop. Doorgaans is er wel een betaalde mailservice noodzakelijk om dat geautomatiseerd te doen. Maar als je net begint zou je in het begin af en toe zelf zo’n mailing kunnen sturen naar een groepje klanten, vanuit je mailprogramma zoals Active Campaign/MailBlue of Mailchimp.

Actualiteit

Besef dat als je dit allemaal gedaan hebt, je nog steeds niet klaar bent. Net zoals een eigen huis nooit af is, blijf je ook niet vanzelf op dezelfde plek in Google staan. Er kan een concurrent in beeld komen die jou overtroeft. Of je past zelf je producten of diensten aan, of je besluit je op een andere of specifiekere doelgroep te richten. Of de markt verandert, of de interesse van mensen verandert. Misschien kopen mensen eerst veel bloemenjurken, en spits je je website daarop toe, en komen daarna ineens jurken met strepen in de mode. Dan zul je je strategie daarop moeten aanpassen. Bekijk regelmatig wat potentiële klanten zoeken. Wil jij daar op gevonden worden? Zo ja, zorg dat daar informatie over aanbiedt en verwerk de zoekwoorden zoals hierboven.

Heel kort samengevat: alles draait om RELEVANTIE. Als jij weet wat mensen willen en ze dat biedt, zal Google dat belonen met een hogere positie. Vaak gaat er tijd overheen om een website te laten groeien en dus je positie te verbeteren. Iemand vroeg laatst naar een shortcut. Als je bijvoorbeeld even aan al je vrienden vraagt om jouw website te bekijken, kun je dan je ranking verbeteren? Nope. Vroeger zag je veel websites die tallloze verborgen links naar andere websites maken, om de ranking van die sites te verhogen. Of websites die onnatuurlijk volgepropt worden met trefwoorden (keywordspamming). Google heeft daar echter een hekel aan, want dat is niet wat de bezoekers willen zien.

Je zou hooguit adverteren bij zoekmachines als shortcut kunnen zien. Slim online adverteren kan nuttig zijn als je niet wilt wachten en werken om je ranking organisch te laten groeien.

Heb je hulp nodig om beter gevonden te worden? Wil je dat we meekijken naar hoe je je vindbaarheid kunt verbeteren, of wil je dat wij je een stuk op weg helpen? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Deel dit bericht via...

Lees meer: