DOEL
Ten eerste is de grootste vraag: wat wil je dat je lezer onthoudt van je boodschap? En: wat heeft de lezer aan jouw product? Je wilt niet alleen vertellen wat je doet, maar de bezoeker aanzetten tot actie. Dat moet je constant in gedachten houden.
SEO
Het is belangrijk om de teksten van je website zó te formuleren dat ze ook door zoekmachines opgepikt worden. Je schrijft tenslotte voor je bezoekers, dus die moeten je ook vinden. Eén van de manieren om dat te bereiken is door de trefwoorden waarop je gevonden wilt worden in je teksten te gebruiken. Gebruik de belangrijkste in je titels én de tekst. Gebruik ook een paar alternatieven en synoniemen.
Spelling
Dan even de open deur. Check en dubbelcheck je spelling! Zeker als het om de teksten voor je site gaat, controleer of alles correct geschreven is. De spellingscontrole van Word of een andere tekstverwerker helpt een stuk, maar is vaak niet afdoende. Bij twijfel: zoek iets even op.
Let wel, uiteindelijk worden je teksten gelezen door je bezoekers, niet door zoekmachines. Prop je teksten niet vol met je zoekwoorden. Als je in elke zin meisjesjurk schrijft, worden je lezers gek. Wissel het af met jurk voor meisjes of synoniemen. En grammaticale correctheid gaat boven SEO. Bijvoorbeeld: meisjesjurk is één woord. Dus je schrijft niet meisjes jurk omdat je vooral op jurk gevonden wilt worden.
Actief en bondig schrijven
Het leest prettiger als je zinnen actief schrijft. Dus schrijf bijvoorbeeld “Ik stuur de factuur”, in plaats van “de factuur wordt verstuurd”. Vermijd hulpwerkwoorden, dat zijn vaak signalen dat een zin ook korter geformuleerd kan worden. Schrijf niet: “Probeer hulpwerkwoorden zoveel mogelijk te vermijden” maar “Vermijd hulpwerkwoorden”. Dat helpt om de hoeveelheid tekst in te perken én leest prettiger. Less is more! Schrappen, schrappen en nog meer schrappen. Haal alles uit je tekst dat niet noodzakelijk is om het doel te bereiken. Webteksten moeten kort en concreet zijn, je wilt je bezoeker niet overrompelen.
Beeldend schrijven
Beeldende, verhalende taal spreekt meer aan. Is een jurk warm, of is een jurk geschikt voor koude winterdagen? Waait het buiten, of speelt er een zachte zomerbries door je haar? Eén van de dingen die mij daarbij helpt, is een uitgeprinte lijst met bijvoeglijk naamwoorden, of superlatieven. Die ligt altijd binnen handbereik, en biedt altijd inspiratie.
Voor iedereen die dat ook handig lijkt: download hier mijn lijst!
Commerciële oproep
Eindig je tekst met een sterke afsluiter: “Deze stoomoven mag daarom in geen enkele keuken ontbreken.” Of: “Completeer je inrichting met dit kleurrijke schilderij”. En natuurlijk meteen een knop of link om het genoemde te kopen.
En hoe doe je dat dan het makkelijkst?
Dit zijn best veel dingen om tegelijk aan te denken. Begin daarom eerst je tekst te schrijven met je commerciële doel voor ogen. Ga daarna schrappen. Verfraai daarna je tekst met beeldende taal en synoniemen. Als laatste controleer je de grammatica. Neem wel eerst even een pauze, of doe het op een later moment, anders zie je waarschijnlijk niet alles. Het kan ook helpen je tekst eerst te printen, dat leest heel anders.
Met deze tips hoop ik je een stuk op weg te helpen. Heb je er toch moeite mee? Neem contact met me op, ik help graag!